Εξερευνώ τον σκληρό δίσκο
Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί διάφορα αποθηκευτικά μέσα για τη μόνιμη φύλαξη των εργασιών αλλά και άλλων αντικειμένων που μας ενδιαφέρουν (π.χ. τραγούδια, φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, παιχνίδια). Ένας τυπικός Η/Υ χρησιμοποιεί συνήθως ένα σκληρό δίσκο. Οι χωρητικότητες που είναι διαθέσιμες σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε χιλιάδες τέτοια πράγματα σε έναν σκληρό δίσκο σαν το βασικό αποθηκευτικό του μέσο. Τα αντικείμενα που αποθηκεύονται στους σκληρούς δίσκους ονομάζονται αρχεία.
τα αρχεία
Κάθε είδος αντικειμένου έχει τον δικό του τύπο αρχείου για να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε εύκολα. Κάποιους από τους πιο συνηθισμένους τύπους βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Δεν φτάνει όμως να καταλαβαίνουμε τι υπάρχει αποθηκευμένο σε κάθε αρχείο. Όπως είπαμε παραπάνω σε έναν σκληρό δίσκο μπορούμε να αποθηκεύσουμε χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια αρχεία, έτσι χρειαζόμαστε έναν τρόπο ώστε να μπορούμε να βρούμε εύκολα ένα αρχείο όταν το ψάχνουμε. Για να το πετύχουμε χρησιμοποιούμε φακέλους.
οι φάκελοι
Αν φανταστούμε ότι ο σκληρός δίσκος αντιστοιχεί σε ένα έπιπλο βιβλιοθήκης, τότε μπορούμε να πούμε πως κάθε φάκελος στον υπολογιστή μας είναι ανάλογος με τα ράφια και τα συρτάρια του επίπλου. Σε κάθε φάκελο μπορούμε να έχουμε διαφορετικά πράγματα: σε κάποιον τις εργασίες μας, σε άλλον τα παιχνίδια μας και κάπου αλλού τις φωτογραφίες μας και τα βιβλία μας, όπως θα μπορούσαν να είναι και σε μια αληθινή βιβλιοθήκη.
Κάθε φάκελος έχει ένα όνομα, επίσης ένας φάκελος μπορεί να περιέχει και άλλους φακέλους. Οι φάκελοι που βρίσκονται μέσα σε έναν άλλο ονομάζονται υποφάκελοι. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην ταξινόμηση των περιεχομένων του σκληρού δίσκου. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φάκελο που ονομάζεται Φωτογραφίες και μέσα σε αυτόν φανταστείτε ότι υπάρχουν υποφάκελοι με τα παρακάτω ονόματα: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. Μπορείτε να σκεφτείτε τι μπορεί να περιέχουν;
Ας εξετάσουμε την παρακάτω εικόνα και ας δούμε αν μπορούμε να καταλάβουμε.
Για να μπορέσουμε να δούμε τα περιεχόμενα ενός φακέλου κάνουμε διπλό κλικ με το αριστερό κουμπί του ποντικιού επάνω του. Τι συμβαίνει όταν ανοίγουμε έναν φάκελο; Ανοίγει στην οθόνη μας ένα παράθυρο που εμφανίζει τα περιεχόμενα του φακέλου. Ας δούμε στην παρακάτω εικόνα τι υπάρχει σε αυτό το παράθυρο και τι πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από αυτό.
Σημαντικά στοιχεία σε αυτό το παράθυρο είναι:
- Το όνομα του φακέλου που έχουμε ανοίξει
- Τα αρχεία που περιέχονται σε αυτόν τον φάκελο
- Ο αριθμός των αρχείων που υπάρχουν
- Οι φάκελοι που χρησιμοποιούμε συχνά
- Κουμπιά για να πλοηγούμαστε μέσα στους φακέλους
- Αρκετά κουμπιά για τη διαχείριση των φακέλων και των αρχείων τα οποία θα δούμε σε επόμενο μάθημα
Ας δούμε που είναι χρήσιμα τα κουμπιά της πλοήγησης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα με τον φάκελο Φωτογραφίες που είδαμε σε προηγούμενη εικόνα.
Ο Φωτογραφίες είναι υποφάκελος του Εικόνες. Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να δούμε τις φωτογραφίες από το καλοκαίρι του 2017 και έπειτα από το καλοκαίρι του 2018.
Πως θα το καταφέρω;
- Κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου
- Έπειτα στον φάκελο Είκόνες
- Μετά στον φάκελο Φωτογραφίες
- 2017
- Καλοκαίρι
Ως εδώ καλά! Τι κάνω όμως για δω και τις φωτογραφίες του 2018; Θα κλείσω το παράθυρο και θα αρχίσω πάλι από την αρχή μέχρι να πάω στο 2018; Όχι φυσικά!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κουμπιά της πλοήγησης και να ανέβουμε δυο επίπεδα επάνω και μετά να κάνουμε διπλό κλικ στον φάκελο 2018 και μετ' έπειτα στον φάκελο καλοκαίρι.
1η Άσκηση: δοκιμάστε να εξερευνήσετε τα περιεχόμενα του υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον φάκελο Εικόνες και να δείτε τα περιεχόμενα των υποφακέλων του.
Για να φτιάξω ένα φάκελο κάνω δεξί κλικ σε ένα κενό χώρο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγω: Δημιουργία --> Φάκελος όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
και στη συνέχεια τον ονομάζω αλλάζοντας το Νέος φάκελος και πατώντας το Enter.
Όπως κάναμε δεξί κλικ σε κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, έτσι μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο των περιεχομένων ενός φακέλου που έχουμε ανοιχτό. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε υποφακέλους.
2η Άσκηση: Δημιουργώ στην επιφάνεια εργασίας έναν φάκελο με το όνομά μου και μέσα του υποφακέλους με τα παρακάτω ονόματα: Φωτογραφίες, Μουσική, Βίντεο, Ταινίες