Τα πρώτα βήματα σε έναν υπολογιστή:

Πως ενεργοποιώ έναν υπολογιστή:

Για να ξεκινήσουμε έναν υπολογιστή πρέπει να πατήσουμε το κουμπί ενεργοποίησης του. Ανάλογα με την κεντρική μονάδα (κουτί) του κάθε υπολογιστή αυτό το κουμπί μπορεί να διαφέρει σε σχήμα και θέση. Συνήθως είναι μεγάλο και έχει επάνω του το παρακάτω σύμβολο:

Σε έναν υπολογιστή γραφείου μπορεί να είναι απαραίτητο να πατήσουμε και το αντίστοιχο κουμπί στην οθόνη, ενώ αυτή η ενέργεια δεν είναι απαραίτητη σε έναν φορητό υπολογιστή.

Από τη στιγμή της ενεργοποίησης και μετά ο υπολογιστής ξεκινά να κάνει κάποιους γρήγορους ελέγχους στα εξαρτήματά του και αφού όλα είναι καλά συνεχίζει να εκτελεί εντολές ώστε να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα (συνήθως Windows).

Παρατήρησε τον υπολογιστή στον οποίο κάθεσαι, πού είναι το κουμπί ενεργοποίησης; Αν είναι σταθερός υπολογιστής βρες και το κουμπί ενεργοποίησης της οθόνης. Ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet, έχει κουμπί ενεργοποίησης;

Οι πρώτες εικόνες στην οθόνη μας:

Πολλές φορές μπορεί να μοιραζόμαστε έναν υπολογιστή με πολλούς χρήστες (users), όπως τους συμμαθητές μας. Ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε χρήστη του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τα δικά του προγράμματα, να αποθηκεύει τα αρχεία του σε δικό του χώρο και προσαρμόζει το σύστημα όπως του αρέσει (π.χ. να αλλάζει τα χρώματα στην οθόνη). Έτσι λοιπόν πολλές φορές ο υπολογιστής μας υποδέχεται με μια οθόνη που μοιάζει με την παρακάτω:

Εδώ επιλέγουμε το όνομά μας και αν χρειαστεί (αν έχουμε κλειδωμένο τον λογαριασμό μας) πληκτρολογούμε τον μυστικό κωδικό μας. Στο επόμενο βήμα βλέπουμε την αρχική οθόνη:

Σε αυτή την οθόνη υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε την δουλειά μας στον υπολογιστή με ευκολία. Μάθε πως ονομάζονται παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι:

Ποιος όμως είναι ο ρόλος των παραπάνω στοιχείων; Ας δούμε πως μας βοηθούν

Η επιφάνεια εργασίας (desktop) και τα εικονίδια (icons)

H επιφάνεια εργασίας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μας θυμίζει το γραφείο ή το θρανίο μας. Εκεί θα βρούμε εικονίδια που συμβολίζουν εργασίες, βιβλία και προγράμματα η άλλα εργαλεία όπως τον κάδο ανακύκλωσης (στον οποίο πετάμε τα αρχεία που θέλουμε να διαγράψουμε) . Αυτά τα εικονίδια αντιστοιχούν σε αποθηκευμένα αρχεία τα οποία μπορούν να περιέχουν εικόνες, βίντεο, έγγραφα ή να ξεκινούν προγράμματα όπως την ζωγραφική. Μια συνήθεια των χρηστών ενός υπολογιστή είναι να αντικαθιστούν την εικόνα που βρίσκεται στο φόντο της επιφάνειας εργασίας με μια της αρεσκείας τους.

Το κουμπί της έναρξης  (start button) και το μενού έναρξης (start menu)

Το κουμπί της έναρξης μας οδηγεί σε ένα μενού από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κάθε πιθανή εργασία σε έναν υπολογιστή.

 

Στην δεξιά πλευρά κάτω από την εικόνα του χρήστη εμφανίζονται χρήσιμα στοιχεία που μας οδηγούν στους προσωπικούς φακέλους (με έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και μουσική) του κάθε χρήστη, στα αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή (DVD, σκληρό δίσκο, αφαιρούμενα μέσα/usb stick κλπ) ή στον πίνακα ελέγχου από τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε την λειτουργία του υπολογιστή και τις συσκευές του.

Στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκεται η γραμμή εργασιών

Η γραμμή εργασιών

Η γραμμή εργασιών περιέχει το κουμπί της έναρξης, την περιοχή της γρήγορης εκκίνησης (στην οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα), τις εφαρμογές που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή στον υπολογιστή και την περιοχή ειδοποιήσεων στην οποία βρίσκεται το κουμπί με το οποίο διαλέγουμε την γλώσσα του πληκτρολογίου, αλλάζουμε την ένταση των ηχείων, βλέπουμε την ώρα και στην οποία εμφανίζονται χρήσιμες ειδοποιήσεις όπως η σύνδεση στο internet ή ο εντοπισμός ιού.

Η απενεργοποίηση του υπολογιστή

Η απενεργοποίηση του υπολογιστή μπορεί να γίνει όπως η ενεργοποίηση, πατώντας δηλαδή το κουμπί με το οποίο τον ανάψαμε. Ο υπολογιστής θα ακολουθήσει την κατάλληλη διαδικασία για να σβήσει. Αν θέλουμε όμως να είμαστε πιο τυπικοί, θα πατήσουμε το κουμπί της έναρξης και μετά θα επιλέξουμε Τερματισμό λειτουργίας